Saç Dökülme/Beyazlama
Saç dökülmesi ve saç beyazlaması, çoğu kişi tarafından yaşlanmanın normal bir parçası olduğu düşünülürken, bazıları için durum çok sıkıcı olabilmektedir.Saçlarımız dökülmeye başladığında panik olup her bakım yöntemini bir anda denemeye başlıyoruz. Aslında nasıl bir saç dökülmesi yaşandığını bilmeden kendi kendimize bakımlara başlarsak saçlarımız daha çok zarar görebilir. Saç Dökülmesi Neden Olur?
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Saç dökülmesi sorununun ne tipte olduğunu öğrenmek için mutlaka dermatologa danışılmalıdır. Uzman dermatologlar, hangi tip saç dökülmesi olduğunu çeşitli testler yardımıyla belirleyip, buna uygun bakım yöntemlerini uygularlar. Bu nedenle böyle bir sorunla karşı karşıya kaldığında her şeyden önce bir uzmana danışmanızı öneririz. Genetik faktörler:
Erkeklerde saç dökülmesinin %50'si genetiktir. Toplumun genelindeki saç dökülmesinin nedenleri arasında da erkek tip hormona duyarlı dökülme görülür. Kronik saç dökülmesi ileriki yaşlarda kelliğe dönüşebilir. Erken yaşta başlanan saç bakımı saç dökülmesini azaltabilir, kelliğe giden yolu yavaşlatır. Deri problemleri:
Deri kaynaklı dökülmeler, saç derisini de etkiler. Sedef hastalığı, egzama, akne, liken hastalığı, aşırı yağlı deri, mantar hastalığı gibi nedenler saç derisini etkileyerek saç dökülmesine yol açar. Deri problemleri tedavi edildiğinde saç dökülmesi durdurulabilir. Saç Beyazlaması Neden Olur?
Saç gerçekte neden beyazlar bunun cevabını vermek gereklidir. Saç rengi melanit pigmenti (renk maddesi) yapmakla görevli olan melanoasitler tarafından sağlanır.
Bunun nedeni ise, saçların renginden sorumlu olan pigmentin zamanla melanin üretim kapasitesinin azalmasıdır. Melanin üretim kapasitesi ve melanin miktarındaki azalma da saçlarda beyazlamaya neden olur.
Saç beyazlamasıysa bu monoksit sayılarının veya dolayısıyla melanin sentezinin azalmasına bağlıdır. Aslında saçın beyazlaması normal koşullarda doğal bir durumdur ve tıbbi olarak fizyolojik kabul edilir. Toplumda saç beyazlamasının en önemli nedeni olarak yaşlanma kabul edilir. Saç dökülmesine neden olan monoksitlerin kaybı genellikle orta yaştan sonra başlar ve giderek artar. Fakat genetik yapıya bağlı olarak daha genç yaşlarda da melanosit kaybı yaşanarak saçların beyazlaması başlayabilir. Kısacası saçların beyazlamasını sadece yaşlanmayla bağdaştıramayız. Örneğin kişinin genetik yapısına bakılarak boyunun kaç santimetre olacağı önceden tahmin edilebilir.